Ik heb schulden, wat nu?


Maak een overzicht van je financiën en Schulden

Maak eerst een overzicht van je inkomsten, uitgaven en schulden. Bezuinig waar je kan als je je schulden niet (geheel) kunt betalen. Je kunt bijvoorbeeld abonnementen opzeggen. Zo houdt je meer geld over om aan je schuldeisers te betalen. Je kunt hulp vragen aan "schuldhulpmaatje" in Venlo of in jouw Gemeente om te helpen bij het maken van een dergelijk overzicht.

Tref een betalingsregeling

Neem contact op met de schuldeiser en vraag om een betalingsregeling. Je kunt een bedrag aan aflossing per maand voorstellen. Je kunt een berekening van uw beslagvrije voet meesturen om jou voorstel te onderbouwen. Soms heeft de schuldeiser hiervoor een formulier dat je kunt invullen.

Je schuldeiser is niet verplicht om jou betalingsregeling te accepteren. Spreek je een betalingsregeling af? Zorg er dan voor dat het maandelijkse bedrag op tijd op de rekening van de schuldeiser wordt bijgeschreven. Zo voorkom je dat je betalingsregeling (blijvend) komt te vervallen. De schuldeiser kan vervolgens verdere stappen zetten die extra kosten voor jou gaan opleveren. De schuldeiser kan naar de rechter stappen voor een vonnis of een dwangbevel afgeven.

Vraag hulp

Lukt het niet om haalbare afspraken te maken met jou schuldeisers? Of lukt het je niet om rond te komen met het geld dat je maandelijks ontvangt? Dan kun je hulp vragen aan een budgetbeheerder of bewindvoerder. Cadanz Financiële Zorgverlening kan je hierbij helpen en bekijkt alle mogelijkheden met jou en voor jou in een intakegesprek.